Progetto di riqualificazione di un'area urbana

Dalla relazione di progetto:
The project aims to extend the city in the city itself, to clarify the “study area” role with the existing urban tissue and to provide a new mixed-use urban dense reality. The proposed image reveals a specific “grain” of the open spaces, result of a multi scale approach. The project combines flexibility and a qualitative urban morphology ready to absorb the contemporary city needs. The transition between “mono-functional to multi-mix” is the combination of three “urban stories”, each with a well-defined identity. The need to divide the area in three stories is due to the complexity that characterized the project site. They help to combine elements such as the landscape beauty, the Marly’s vibrant cultural life, the strict relation with Fribourg and the interesting in the Agglo’s agenda. The first story is “Open End”. On the project site northern part, facing the Sarine river and Fribourg, a new XL public space, will act as a field of opportunities (i.e. cultural activities) that Fribourg and Marly could share. The “Community Rooms”, in the southern part, belongs to Marly people. It is the filter and the collector between the site and the existing neighbours, it surrounds the existing church, embedding it as part of this environment. In-between “Open End” and “Community Rooms” finds place a flexible urban platform, where an overlapped system of flows and programs generate an innovative and vibrant district. The so called “Urban Tray” will respond to the Agglo needs, creating different jobs opportunities, as well as a new mass of housing. The three different “strips” allow to specify different roles in a phasing process. “Open end” and “Community Rooms” are conceived as a fixed point in this area. On the other hand, the in-between strip has a flexible nature, both in program and density.


Programma: Spazio pubblico
Stato: Progetto finalista concorso di idee Europan 12
Team: Matteo Boldrin, Claudio Bonfanti, Emanuele Bruno, Matteo Motti, Giacomo Mulas, Paolo Russo
Anno: 2013


 
0.png
 
 
00.png
 
 
000.PNG
 
 
002.png
 
 
003.png
 
 
006.PNG
 
 
01.PNG